MISTER BIN

 

Pozdrav,
Pozorisne predstave su oduvijek bile primarne mete analiziranja onih koji su radi kritike ili obicnog uzivanja pratili svjetsku kulturolosku ponudu ; danas, odnosno vec decenijama, bioskop, tv, video, "you-tube"…, – te "njihove" kasete, antene i ekrani -, su oduzeli tu prednost pozornicama i teatrima.

Prenos slika u pokretu na odredjeni prostor, dakle tele-vizija, je u stanju da modificira svijest narodnih masa, a zavisno od ponude i programa, to modificiranje moze biti pozitivno ili negativno.

Mi smo danas, globalno govoreci, u deficitu pozitivnog t-v emitovanja : danas ekrani sluze da prikazu lazi i obmane, sexizam i pornografiju, razlicite forme pozivanja na nasilje,… – zelim reci -, danas su nasi ekrani postali ili kupleraji ili teroristicke javne govornice ; i, to svi znaju, neki i govore, a nikad se, odnosno veoma rijetko, javno, ne pominju odgovorni za to stanje.

Ima tu razlicitih pokusaja analiziranja razloga takve ponude ; to su uglavnom javne i povrsne analize koje izbjegavaju bit problema, jer su i analisti ( direktori novina, novinari, voditelji,…) uglavnom na platnom spisku "odgovornih" za takvo stanje. A ko su odgovorni ?

Neko kaze generalni krivac je divlji kapitalizam, neko drugi veli makroekonomi, neko opet kaze da emitovanjima nedostaju pravilnici ….bez da navede, jasno, identitet odgovornih. Eto bas tu lezi problem : u porijeklu sefova medijskog sistema.

Problem, misterija, dakle, lezi u njihovom identitetu ; u njihovom identitetu, znaci, kao i u pravilnom analiziranju njihovih medijskih (i drugih ) masinacija.

Svi oni koji se bave sirenjem informacija znaju da je kvalitetno obavijestavanje, povodom bilo kojeg dogadjaja, uslovljeno apliciranjem pravila 5W+2H ( od pocetnih slova engleskog jezika ) ; odnosno odgovora na pitanja : Ko ? Sta ? Zasto ? Gdje ? Kada ? Kako ? Koliko ?

Da su odgovori na ova pitanja cesto sakrivani ili modificirani i to svi znamo ; zato cemo se, na momenat, opet vratiti na napad na tornjeve WTC, jer je 11-09 uslovio ratove, zrtve, ekonomske krize, pljacke, ubistva, silovanja…

Pitanje od milion dolara : ko je stvarni pocinioc napada na WTC ?

Mnogi nagadjaju, ali, ako smo demokrate, i u nedostatku dodatnih informacija, mi cemo logike radi drzati da odgovor na to pitanje sleduje jedino americke sudove, nakon pazljivog istrazivackog rada.

Osnova grcko-rimskog pravnog sistema, – koji je u praktici u vecini zapadnjackih zemalja -, lezi, ustvari, u nekoliko jednostavnih pravila : da niko nije kriv dok mu se krivica ne dokaze na transparentno organizovanom procesu. Dalje, kada se prikupi dovoljno dokaza od strane tuzilastva i policije, podize se optuznica, i zakazuje proces.

Prilikom procesa, optuzenik ( ponekad samo osumnjiceni ) ima pravo da se brani, i, kada mu se presudi, ako nije zadovoljan, on ima pravo na zalbeni proces : na ulaganje zahtjeva za reviziju, jedanput, dvaput, a u nekim zemljama i po vise puta.

Zatim, nakon zalbenog procesa, ako se potvrdi presuda, on biva osudjen definitivno i od « optuzenika » postaje « kaznjenik » i nad njim se izvrsava kazna ( pausalna, zatvor, lisavanje zivota, zavisno od tezine zlocina).

Medjutim, mediji su, danas, protivno svim pravilima grcko-rimskog pravnog sistema, u citavom svijetu, definitivno osudili muslimane za 11-09 i drugo , muslimane koji su u samo nekoliko godina od « osumnjicenog » presli u « kaznjenike » .

Nakon sto su decenijama na Zapadu unistavali reputaciju islama i muslimana, mediji, -pogodjeni vec decenijama sindromom sionizma -, su spremno, nikad spremnije, docekali 11-09 ( te Madrid, London….) da atribuiraju teroristicke ( velim « TERORISTICKE » ) napade muslimanima. Bez optuznice ! Bez procesa ! Bez prava na zalbu ! Bez dokaza ! Odnosno, sa jednim jedinim dokazom, Bin Ladenom : javio se, kazu novinari, "Al-Jazzeri" i rekao da su to pocinili muslimani da kazne Zapad, a zbog necega….Da nije zalosno i tragicno ovo "njihovo" analiziranje bi bilo komicno !

Znacilo bi : radi jedne osobe, radi nekoliko njegovih ( & Co : Zavahiri, Zarakavi, te, evo kod nas na Balkanu, nekakvi Hattabi….) pojavljivanja na ekranima, danas ispastaju stotine milona ljudi, danas u vecini zemalja Bliskog Istoka vlada ( ili se sprema ) haos….sto bi opet znacilo, da je, – protivno elementarnoj logici, protivno grckorimskom pravu, protivno novinarskom pravilu 5W… -, da je, velim, sionisticka elita ( vlasnici vecine medija politicari, novinari ….) krenula, ilegalno, a u ime Zapada, protiv muslimana ( pa suptilno, i protiv krscana: kako protiv amerikanaca, tako i protiv europljana i rusa, a dominacije radi ) u generalni rat !

Taj rat nije samo oruzani, taj rat se vodi na svim poljima, a, posebno na ekonomskom : ovdje na zapadu, "ocrnjeni" od sionista u medijima i politici, muslimani zive u getoima, tesko nalaze zaposlenje, stan, tesko se integrisu, tesko zadovoljavaju svoje elementarne drustvene potrebe jer, zapadnjaci su, ispiranjem mozgova medijima, izgubili povjerenje prema njima !

To im se desava, muslimanima, izmedju ostalog i jer, protivno svojoj religiji i kulturi, vjeruju sionistima koji su se uvukli u njihove redove, lazno se predstavljajuci ; vjeruju sionistima koji ne postuju nijedan zakon, i koji, da bi ostvarili svoje ciljeve, ne biraju sredstva ; tako je i rat, izazivanje sukoba, za sioniste, samo jedno obicno sredstvo.

Oni se, sionisti ( jevreji-racisti), aktuelnim "paljenjem vatre" medju muslimanima i krscanima, nimalo ne brinu za milione zrtava koje ce prouzrokovati kako na istoku tako i na zapadu, jer oni nista manje ne mrze krscane od muslimana. Obratimo li paznju, izmedju ostalog kako medijima "vaspitavaju" zapadnjacku omladinu ( pa i starije ) sve ce nam biti jasno.

Nego, da se vratimo na odgovornost za pocinjene teroristicke napade na zapadu.

Posto zapadnjacke sigurnosne institucije izuzetno sporo, bez nekog velikog entuzijazma ( za razliku recimo od za Bajram objesenog Sadama ), bez, dakle, entuzijazma traze ODGOVORNE TERORISTE za pocinjene masakre nad civilima, stanovnicima metropola, i posto zapadnjacki sudovi jos nikoga nisu osudili, normalno bi bilo, a da izbjegnemo svaku vrstu manipulacije, da i mi, nezavisno od medija, analiziramo kompletnu situaciju.

Ta analiza bi trebala biti jedna vrsta najobicnije intelektualne operacije kojom cemo obraditi tezu ( ono sto sionisticki mediji govore ), antitezu ( neko svjesno zakuhava radi svojih interesa ) da bi dosli do sinteze, dakle do onoga sto se stvarno dogodilo i sto se desava. Odnosno, da bi metodoloski dosli do porijekla i identiteta terorista !

Zvanicna Teza je : Za 11-09 odgovorni su Bin Laden i muslimani jer je on poslao kasete TV-Al-Jazzeri koja ih je objavila citavom svijetu.

Idemo redom, prvo, da vidimo ko je Bin Laden ?

On je clan saudijske familije Laden, makroekonoma (blizu Saudima), koji su ga, u „ulozi" borca za Islam (Mir) poslali vise puta u misiju, u razlicite krajeve svijeta da „pali vatru" : tako je „pomagao" afganistance da se krve sa rusima, tako je preduzeo odgovornost za napad explozivom na americki vojni brod u golfskom zaljevu, …. tako, danas, radi ono sto radi.

Potom, slijedeci "njihovu" tezu, dodavanje rijeci „muslimani" pored Bin Ladenovog imena je stalna praxa informisanja na zapadu ; trenutno se za teroristicke napade polako uvodi formula „islamisticke (muslimanske, dakle) aktivnosti", sto favorizuje, kod zapadnjaka, sljedecu ideju : musliman = islamist = terorist !

A onda dolazimo do najinteresantnijeg dijela njihove teze : "znamo da je on, – manje, vise vele -, jer je poslao kasete Al Jazzeri".

Prvo pitanje koje dolazi samo po sebi je : kako kasete dolaze u Al –Jazzeru" ? Iz medija, zvanicno, rezultira da je, u jednoj prilici, nekakva individua na motoru, nakon sto se priblizila zidovima sjedista novinske kuce u Kataru, jednostavno, preko prebacio (Ben Ladenovu) kasetu, a onda udario po gasu.

Ma nemoj ?!

Motordziju niste jos identifikovali ? Niste ga, njega i motor, snimili kamerama koje su zasigurno oko objekta ? Taj se hipoteticni motordzija, -koji bi, teoretski, trebao znati gdje se nalazi najtrazeniji terorista -, jos uvijek nalazi na slobodi, umjesto da i on "visi"…- nikakvo cudo !

Nego, ostala pitanja : zasto se kasete sa lajanjem ovog teroristickog pseta, kada su vec kod "njih", pustaju u eter ? Kome to ide u korist a kome na stetu ? Ako se zna da su makroekonomi gazde « Al-Jazere » ; ako se zna da ti isti makroekonomi ( i njihovi komplici ) pljackaju od arapa-muslimana prirodna bogatstva decenijama ; ….ako se sve to zna, zakljucice se da ti makroekonomi nisu bas neki veliki prijatelji tog istog naroda, i onda, evo, da im « pomognu » pustaju citavom svijetu teroristicke prijetnje, preuzimanja odgovornosti za teroristicke napade, preuzimanje, znaci, indirektno odgovornosti u ime njih samih, u ime arapa…

« Uloga » Bin Ladena je dobro smisljena : borac za islam, jedna mjesavina izmedju extremiste i nacionaliste, koji je, – u ocima naivnih arapa -, jedini u stanju da im povrati izgubljeni ugled. Tako oni, u ocekivanju novih kaseta i ( zlocina) i ne znaju da se kompletan Zapad ( pa i Istok) sprema da ih dokusuri, a zbog generalnog simpatiziranja sa teroristima. Al Jazzira u svemu tome ima "padagosku" ulogu : benladenizirati arapske mase. Dok, s druge strane, na zapadu, njihovi komplici vaspitavaju zapadnjake u stilu : svi su oni (muslimani ) isti, svi su oni teroristi.

Da je to tako, da je ova analiza najbliza realnoj sintezi, najbolji su dokaz bile manifestacije protiv "danskih" novina koje su objavile karikaturu poslanika Muhameda.

U toj prilici, bili smo svjedoci da, u arapskim zemljama, pa i kod nas u Bosni, karikature organizuju bas oni koji najvise maltretiraju svoj narod : tako smo vidjeli, u Egiptu, kako ih organizuje Mubarak ; u Pakistanu Musaraf, ovdje u Belgiji su manifestacije organizovane od najvecih sionista ( gradonacelnik Demeyer, u Lijezu, npr ) a u Sarajevu su se, -pred uredno pripremljenim kamerama, spremnim da expresno posalju slike u svijet -, u Sarajevu su se, velim, svecano palile danske i hrvatske zastave.

Mjesecima poslije, slike sa ovih "karikatura"-manifestacija, su se vrtile po domovima zapadnjaka. Plaseci ih.

U medijima su se prikazivale pazljivo odabrane scene onih najbradatijih i onih najgrlatijih…i komentarisalo da je taj revolt ustvari protiv Zapada !

Ubrzo su, kako se i ocekivalo, u World -Street journalu, izasli clanci sa slicnim naslovima : " vrijeme je da se obracunamo sa extremistima, u Europi". Njihov dokaz extremizma : karikatura-manifestacije, organizovane, uostalom od "institucija". Logicno je da, poslije svega lose obavijesteni zapadnjak dobije sliku o muslimanima kao o nekome ko je ratoboran i primitivan. Kao sto je logicno da mnogo zapadnjaka poslije ovakvih informacija odobrava slanje vojske na Bliski Istok, pa, zasto ne, i ratovanje protiv bosanaca ( koji podsjetimo, pale zapadnjacke zastave ).

Neko moze pomisliti da sam ja "za" crtanje blasfemicnih karikatura. Ne ! Daleko od toga. Ja sam samo za da se prije svake akcije lijepo i logicki analiziraju potencijalne stete, koristi, metode, nacini, sredstva, ….- od onih manifestacija s pocetka ‘06-te, stetu su imali samo muslimani, a korist, evidentno je, samo oni koji "pale vatru".

Da li su te manifestacije bile prioritet ?

Svako ko razmislja svojom glavom ce se upitati zasto "nase" vlade ne organizuju manifetacije zbog nedostatka demokratije u arpskim zemljama ; zasto nase "muslimanske" vlade ne organizuju manifestacije protiv Sauda koji su oko Cabe u Meki napravili ogromnu glavu teleta :

http://sites.google.com/site/armincengic/jevrejskiidoliokokabeumeki

Pa cemo se upitati zasto stene od teroriste, Ben Laden, izbjegava pomenuti Cabu i ovu kravlju glavu. Zasto, u svojim izjavama, ne kaze da su najveci problem za muslimane ( i za krscane ) preruseni sionisti u njihovim redovima ?

Svako ko voli Deskartes logiku ( "cogito ergo sum" : mislim dakle postojim ) upitace se zasto muslimani na Bliskom Istoku i Europi, pa i u Bosni, ne organizuju manifestacije protiv ovog smrdljivog teroriste.

Zasto se u "islamskim" zemljama, pa i u Bosni, ne organizuju manifestacije protiv terorizma a u korist svih zrtava ; u korist miliona muslimana koji pate, kao pomen njujorskim zrtvama, kao pomen madridskim zrtvama, kao pomen londonskim zrtvama….

Ne odati pocast pomenutim zrtvama znaci biti solidaran sa terorizmom ; ali, kako cemo se desolidarizirati kada nam to ne dopustaju bas oni koji su u vladama i institucijama, kako religijskim tako i politickim ?

Istina je sljedeca : kako u BiH tako i drugdje, oni, sionisti nama ne dozvoljavaju da se ogradimo i desolidariziramo od terorizma !

Oni to rade kako bi nas uveli u nove sukobe kao sto su nas i pocetkom devedesetih, na Balkanu, nenaoruzane uveli u sukobe sa mnogostruko jacim komsijama. A zbog ekonomskih interesa…

Oni su oformili, finansiraju i podrzavaju vehabijsko-selefijski pokret kako bi se globalno dobila ideja o "zaracenim stranama".

Zasto ja danas ovo sve pisem ?

Jednostavno zato da jos jednom skrenem paznju onima koji ne pripadaju sionistickom pokretu a koji su zaposleni u institucijama BiH, a posebno u sluzbama bezbjednosti i sudu, da je neophodno da reaguju po pitanju mog pozivanja na odgovornost potencijalnog ratnog zlocinca, – Namika BUKVICA, pripadnika sionistickog pokreta !

Bosanski narod, poslije svega sto je prezivio, – draga gospodo u institucijama -, zasluzuje da zna istinu o onome sto se desilo pocetkom devedesetih !

Uostalom, institucije u nekoj drzavi i postoje da se u djelo sprovode odredjena pravila kako bi se zadovoljili kolektivni interesi !

Zbog ovih kolektivnih interesa, -gospodo u institucijama, podvlacim vam -, zbog ovih kolektivnih interesa, vi ste duzni, prema narodu koji od usta odvaja da bi vas finansirao, vi ste duzni, velim , Bukvica, pozvati na odgovornost.

Ovo sto se desava, to jest vasa uporna inercija, dokazuje da se vi protivno svim zakonima stavljate na stranu i u korist pojedinca (odnosno da stitite ekonomske interese njegove grupe ), a na stetu kompletnog bosanskog naroda, na stetu istine, na stetu zakona.

Ja i ovom prilikom trazim da se podhitno reaguje i da se BUKVIC pozove na odgovornost.

Sam cin odugovlacenja i izbjegavanja njegovog pozivanja predstavlja, izmedju ostalog, objektivni dokaz njegove krivice ! A kada se posjeduju dokazi i svjedoci, kada se analiziraju realne cinjenice i stanje stvari na terenu onda je normalno da se optuzenom i sudi .

Osim, ako su bosanske institucije odlucile bojkotovati pravo i demokratiju, osim ako su odlucili da zrtvuju interes vecine zbog interesa pojedinih.

Takvo stanje bi bilo, ponavljam, veoma opasno, jer, to bi znacilo da institucije ( specijalno sud i policija ) praktikuju duple arsine ; odnosno da za njihove predstavnike ( Bukvic, Alkalaj…) zakon i pravilnici uopste ne vaze.

Ja trazim ovom prilikom da me se kontaktira i da mi se barem sugerise solucija kojom bi se rijesio ovaj problem ( dosad se i to izbjegava) ; jer, kao sto sam vec dojavio, oko mene, a radi ove optuzbe, hiljadu opasnosti vreba na svakom koraku. Vise puta sam pretucen, maltretiran, redovno mi se prijeti….

Mislim da je duznost sluzbi bezbjednosti da me zastite.

Mislim, takodjer, da je duznost institucija da brane sigurnost naroda koji predstavljaju .

Znam da je pozivanje Bukivca na odgovornost, u citavom kontekstu, izrazito tezak posao ali, u ime svega sto nam se desavalo, to se uraditi mora. To je tezak posao, ali kako je bilo na Markalama 92-uge ?

Ako, pak, institucije odluce nastaviti stititi pojedinca, a na stetu kolektiva, onda dovode u pitanje svoj legitimitet ; onda dovode u pitanje demokratiju, …a onda se narod, koji se (vidjeli smo u slucaju karikatura ) lako stavlja u stanje ljutnje, moze odluciti na svasta….

Ja inace priznajem i postujem institucije i drzavne zakone, ali kada pojedinci ili grupe, iznutra, uzurpiraju svoje pozicije, kako bi odrzavali jedan stil permanentog imuniteteta ( nekaznjivosti ) kako bi izbjegli svaku odgovornost, bez obzira sta i kako uradili onda, u tom slucaju, iz stanja obicnog neizvrsenja duznosti, prelazimo u stanje institucionalne paralize, a ako ovo stanje potraje, necemo se prevariti ako ga oslovimo i sa, – drzavni udar !

Pozdrav

Armin CENGIC

 

 

Komentariši