BAJE

  Mi smo bolesni.

Bolesni smo jer su nas hranili lanc-paketima starim 30 godina ; bolesni smo jer nam doktori sarlatani prepisuju otrov, za koji kazu da je lijek ; bolesni smo jer jedemo industrijsku hranu punu hemije ;  bolesni smo jer nam voce i povrce prscu pesticidima, insekticidima …pa mi to poslije jedemo ; a najvise smo bolesni, kada nevjerujemo…Danas, kada se neko razboli, obicno trci  ‘’uvazenom kardiologu’’,  ‘’priznatom hirurgu’’, ‘’uglednom dijetologu’’…i ostalim spekulantima, koji uzivaju kada ih se naziva doktori.

 A takvi, onda, u vecini slucajeva, naivnim bolesnicima prepisuju hemiju ( tablete ) kako bi im izbijali pare iz dzepa a punili kase farmaceutskoj ( trovackoj ) industriji.Mislim da oni koji se smatraju vjernici ( a ovo vazi i za one koji zive sekularno ) a odabiraju za lijecnike takve i slicne, treba da podobro preispitaju svoje vjerovanje, jer oni, takvi pacijenti, uopste ne poznaju Uzvisenog Stvoritelja.

Oni ustvari,  pacijenti koji traze pomoc od takvih , – i ne znajuci – , vjeruju  i traze pomoc od samog djavola.Pogledati, po tom pitanju, Sveto Pismo (Kur’an), poglavlje  ‘’Demoni’’, 72-6 : 

  ‘’Medju ljudima ima onih koji traze zastitu od demona u ljudskom obliku a to samo povecava njihovu nevolju’’.

 Rekoh da ti koji se za pomoc obracaju kojekakvim doktor-parazitima ne poznaju Uzvisenog Gospodara jer oni misle da  Uzviseni Stvoritelj nebesa i zemlje, i onoga sto je izmedju njih, dakle i covjeka, dozvoljava de Njegova stvorenja lijece  oni koji su prepuni zla, lazi, ubistava, terorizma, svakojakve prljavstine, korupcije, arogancije …  Ne !  Uzviseni Gospodar nije nikada, niti ce ikada, dozvoliti da takvi lijece duse i tijela Njegovih stvorenja !

Milostivi Stvoritelj, za obnovu duse i tijela Njegovih Stvorenja nam je ostavio Svete Knjige ; dakle, oni koji traze lijeka dusi i tijelu, a ako vjeruju, moraju sasvim ignorisati pomenute vampire a okrenuti se potpuno Svetim Knjigama…

 Zato, a posto sam se ja potpuno predao izucavanju i interpretaciji Svetih Knjiga ( u posljednje vrijeme, da bih uporedio, studiram i modernu medecinu ), osjecam za potrebno da neke od mojih zapazanja ovdje i iznesem, kako bi, iznoseci moja saznanja u ovome domenu, nekome pokusao pomoci…

Sarlatani i spekulanti za odredjene medecinske fenomene i za nazive organa ljudskog tijela, – prevare radi -,  upotrebljuju na hiljade latinskih i grckih izraza zato cu se ja potruditi da moje misljenje ovdje pojednostavim i objasnim na nama pristupacnom jeziku.

Prije svega potrebno je zakljuciti da najveci broja oboljenja dolazi od viska kilograma ; od gojaznosti dakle, od debljine, koja nije tjelesna smetnja, debljina je bolest !

Jer, prekomjerno tkivo natalozeno po ljudskom tijelu je izvor svake bolesti ; to tkivo nije nista drugo nego skup razlicitih bakterija ( mikro-organizama, ili kako mi kazemo : ”baja” ) koje su se nakupile zbog pogresne i prekomjerne ishrane. 

 Odredjena kolicina tog negativnog tkiva se lijepi za probavne organe, mijesa se sa ljudskom krvlju i dakle talozi unutar  krvnih sudova : vena, arterija i kapilara.

 A kada se to negativno tkivo prekomjerno natalozi po krvnim sudovima ono sprecava korektan protok krvi do i od srca, poremecuje krvni pritisak, i u tezim slucajevima prouzrokuje, kompletan zastoj, – infrakt !

Ovo se desava i kod onih koji su mrsavi kada umjesto prirodne koriste industrijsku hranu (natrpanu hemijskim dodatcima ), te razne vrste nazovi-lijekova, cigare, kafu, ljute zacine itd.… te kada se sekiraju, jer sekiracija izaziva lucenje odredjenih stomacnih tekucina koje se takodjer, zajedno sa pomenutim tkivom, lijepe po krvnim sudovima, ili po probavnim organima ( zeludcu, jetri, bubrezima,…) izazivajuci cireve, to jest rakove, a sto je ustvari progresivno truljenje zdravog tkiva.Opisimo ovo narodnim jezikom : ”baje nas hape".

Zato bi svi oni koji zele da poprave svoje zdravstveno stanje, – a ovdje posebno mislim na starije -, trebali sto prije poceti eliminisati te baje, to negativno tkivo. Dakle, prije svega, drasticno smrsati. A oni koji su vec mrsavi, a imaju problema sa zdravljem, oni bi morali promijeniti nacin ishrane.

 O potrebi mrsanja naime postoji vise natpisa u Evandjelju a navescu primjer gdje za poslanika Ivana ( Jovan, Jahja, Jean, John ili kako neko vec  razumije) kaze kako je oko bubrega imao  ‘’opasac’’ od same koze ( dakle, skoro pa kost i koza ) a da se hranio samo skakavcima, i medom ( Matej 3-4).  ‘’Zatezanje kaisa’’ je pomenuto u pozitivnom smislu u jos nekoliko poglavlja Novog Testamenta.Kao sto rekoh, prioriteti bi trebali biti mrsanje i promjena nacina ishrane.

A prvo sto se treba uraditi prilikom promjene nacina ishrane je potpuno izbjegavanje : svih hemijskih proizvoda ( lijekova, inekcija, prasaka … ), svega onoga sto je konzervisano, svih gaziranih i drugih industrijskih napitaka, i, posebno,  – znam da ce biti cudno – , hljeba.

 Jer danasnji hljeb koji izlazi iz pekara je prepun klasicnog otrova, – germe.  Germa se danas u citavoj  Europi koristi kako bi hljeb dobio na estetici, nados’o i bio mekan.  Medjutim, od nas se krije da se germa koja se za to koristi dobiva od, za organizam,  veoma opasne i otrovne vrste gljivica, baja koje nas hape.

 Ja sam, experimenta radi, uzeo malu kocku germe i drzao je par dana izvan frizidera da je posmatram. Kao rezultat citava zgrada se usmrdjela. Sta li se tek desava u ljudskom stomaku…

 Mislim, takodjer, naprimjer, da kod nas raspostranjena terapija bijelim lukom nije ispravna jer se bijeli luk tesko vari i ‘’stipa’’  probavne organe.  Osim toga, bijeli luk, crveni, krstavice, leca ( dakle pasulj ) su spomenuti u negativnom kontestu i u Svetoj Knjizi,  poglavlje Krava- 61 :

 ‘’Sjetite se ( jevreji ) kada ste rekli : ‘’O Mojsije, mi ne mozemo vise koristiti samo jednu vrstu hrane. Moli tvog Gospodara da nam da, da iz zemlje izraste njegovo povrce, krastavci, bijeli luk, leca, crveni luk. Gospodar vam je odgovorio : Vi zelite zamijeniti ono sto  je dobro, za ono sto je manje dobro ? Sidjite u bilo koji grad i zasigurno cete naci to sto trazite !”.  Degradacija i bijeda se oborise na njih jer izazvase ljutnju Gospodara…’’.

U mojoj maloj arhivi ja posjedujem listu dodataka industrijskoj hrani.  Do danas  je europska komisija pod komandnom palicom industrijalaca odobrila oko hiljadu takvih dodataka ( oni su, mislim i u Bosni, na proizvodima obiljezeni sa velikim slovom ‘’E’’ a zatim sa trocifrenim brojem ).To su uglavnom hemijski sastojci proizvedeni u laboratorijama koji niskorazrednim konzerviranim proizvodima dodaju vjestacki ukus, boju, zapreminu… to nije nista drugo nego otrov, zato sam i rekao da se konzervirani proizvodi ne trbaju koristiti.

Znam da je za mnoge tesko ali mislim da bi, ako imaju problema sa unutrasnjima organima,  trebali prestati pusiti jer preko dima se u organizam unosi bezbroj bakterija koje zagadjuju krv.A da bi sebi umanjili tegobu zbog manjka cigara moze se, bez pretjerivanja, popiti dnevno po par casa vina.  Po mogucnosti kvalitetnog ( koje nije zatrovano pesticidima ).Takodjer, mislim da bi bilo korisno da se prestane sa pijenjem kafe i cajeva.

Jer, evo odakle dolaze sve bolesti :  najedemo se industrijske hrane ( pune bakterija ), sa germom zatrovanim hljebom, zalijemo kolom ( takodjer, prepunom raznih mikroba ), zapalimo cigaru, a onda sve skupa zalijemo  kafom ( glavni sastojak kafe je kafein, to jest otrov ), koja je sa svojom uobicajenom temperaturom od 50 stepeni celzijusa prilikom ispijanja idealna za reprodukciju ( umnozavanje ) svih “baja” koje smo upravo unijeli u organizam i njihovo sirenje po tijelu.

Kada vremenom nas organizam izgubi imunitet u borbi protiv tih baja, pocnu se pojavljivati, progresivno, razlicite smetnje : poremecaj krvnog pritiska, slabosti, neredovna stolica ili prolijevi, cirevi ( to jest, zavisno od velicine cireva, tumori )…a onda mi trcimo Dr.Sarlatanu, koji u talu sa multinacionalnim kompanijama mora ( ponavljam : mora !, u suprotnom mu se oduzima “doktorstvo” ) prepisivati hemijske proizvode ( dakle, otrove ) u  estetski dotjeranim ambalazama i privlacno ofarbane ; mi tako unosimo u organizam dodatnu kolicinu baja.

Poslije toga, ubrzo, ministarstvo socijalnih poslova i penzija, sa svoje liste ukine takvog pacijenta, dok grobari trljaju ruke…

Neko ce reci : pa ovdje se sve zabrani, sta cemo onda jesti, sta cemo onda piti ? Evo sta :

‘’O ljudi, – veli sveta Knjiga ( Krava 168 ) – od  onoga sto postoji na zemlji jedite dozvoljeno i cisto ; ne slijedite sotonine korake jer se on za vas deklariso kao neprijatelj.’’

A evo sta kaze Evandjelje, pismo Korincanima 6-18 :

 ‘’Namirnice ( hrana ) su za trbuh, a trbuh je za namirnice ; Gospodar ce unistiti i jedno i drugo. Ali tijelo nije za nepristojnosti. Ono je za Gospodara, a Gospodar je za tijelo …’’

Znaci, kad se kaze ‘’hrana je za trbuh’’ misli se na cistu, prirodnu hranu koja je za trbuh, a logikom i ispravnim razmisljanjem, ako smo vjernici, iskljucujemo iz trbuha sve ono sto je necisto : hemiju, bakterije, dim, krmetinu (osim kad smo prisiljeni, sto mi se nedavno desavalo ) jer trbuh nije stvoren za njih.  Dakle, kad u tijelo unosimo nepristojnosti i necist isto je kao da odbijemo poslusnost Gospodaru a pokorimo se sotoni i gorepomenutim demonskim ‘’doktorima’’.

Sto se tice ‘’elitnih’’ namirnica spomenutih u Svetim Knjigama, na prvom mjestu je maslinovo ulje i datule/hurme ( spomenuti na vise mjesta ),  te sve druge vrste voca a naglaseni su  grozdje, banane, smokve …zatim hljeb bez germe i ostali proizvodi od zitarica, dakle,  jecma, rize, kukuruza, soje,… a takodjer je naglaseno, kao pozitivno povrce, – tikva.  Bijelance od jajeta je takodjer spomenuto kao pozitivno, kao i mlijeko i mlijecni proizvodi.

Medjutim, prilikom kupovanja mlijeka, sira, kajmaka, jogurta… moramo biti pazljivi i utrositi energiju direktno kod prirodnog proizvodjaca.  Inace, sve sto dolazi iz mljekare i konzervi je za izbjegavati jer je puno negativnih hemijskih sastojaka.

Meso je naravno dozvoljeno medjutim nije preporuceno onima koji imaju problema sa probavnim sistemom jer se ono za razliku od upravo pomenutih namirnica tesko vari ; oni koji si mogu pristiti, medjutim, zdravo je jesti ribu i ostale morske proizvode, naravno, friske a ne zaledjene jer i ono sto je zaledjeno je kvarno i puno hemije.Perad ( kokos, pile, patka …) se takodjer lako vari, posebno kada je lijepo ocistimo i odstranimo kozu.

Mi prilikom ishrane ustvari moramo olaksati stomaku i jetri koja je mozda i najbitniji organ u tijelu covjeka ; ona dodatno filtrira namirnice koje  vec rastvorene dolaze iz stomaka, zatim ih ‘’elaborira’’ i prosljedjuje u krvni sistem.  A onda krv, ako je cista ( odnosno ako su u jetri elaborirane ‘’elitne’’ namirnice ), u stanju je ‘’renovirati’’ citavo tijelo.

Zato stomak i jetru moramo paziti i izbjegavati njihovo preopterecivanje.    Ono sto  propterecuje stomak i jetru su kako rekoh meso, specijalno ako je masno,  kolaci tipa baklava, ruzica…, zumance od jajeta, te, vec receno, bijeli i crveni luk,  pa i mrkva, krompir…a o industrijskoj ishrani ( konzervama, majonezama, cipsevima, keksovima, cokoladama ) da i ne govorim.

Ako smo ipak, naprimjer, jeli meso ili nesto drugo sto je tesko varljivo, poslije objeda bi trebali pojesti kompletan limun kako bi on sa svojom kiselinom pomogao stomaku da to lakse rastvori.

Takodjer, da bi olaksali stomaku bitno je da, prije nego sto progutamo hranu, istu u ustima sazvacemo i pretvorimo ( zubima, jezikom i usnom kiselinom ) u jednu vrstu kashe.   Jer, kako neko rece, stomak nema zube…

Dakle, ako su nam zubi u kvaru, treba pozuriti da ih se popravi kako bi oni mogli korektno obavljati funkciju radi koje ih je Gospodar i stvorio.

Zubi su kao sto znamo takodjer bitni radi govora i simetrije ( skladnosti ) lica .

Od pica, najbolja je, za nase uvjete, voda cesmovaca ; medjutim ne treba je piti mnogo jer ona, kada ‘’poplavi’’ zeludac, steti korisnim hranjivim materijama. Zato, netreba je piti odmah poslije jela, nego kada stomak hranu vec svari, treba popiti casu hladne vode, kako bi voda saprala ostatke i pomogla da se oni evakuisu te, onako hladna, smanjila unutrasnju temperaturu tijela. Ali ne ni previse hladna jer mozemo ‘’prehladiti’’ zeludac i izazvati prolijev. Sasvim je dovoljno popiti dvije case dnevno ( ljeti moze i vise ), izmedju obroka.

Sto se tice secera, njega treba u potpunosti izbjegavati jer njegova kristalizacija je  proces kojim se na prorodni izvadak iz secerne repe takodjer dodaju  hemijski sastojci (kako bi se napravio bijeli prah ili kocke ).  Sasvim nam je dovoljan secer u vocu, a specijalno onaj u datulama, – ako smo u mogucnosti da ih nabavimo, ako ne, onda onaj iz ostalog voca, gdje prirodnog secera uvijek ima dosta -,  za sve tjelesne potrebe.

Zakljucak : sto smo zdravstveno slabiji, trebamo sto vise smrsati i jesti gotovo exkluzivno voce, a posebno datule.

Sve voce, kao i sve druge namirnice koje unosimo u svoj organizam obavezno moramo pazljivo oprati kako bi odstranili pesticide, herbicide i ostale otrove koje svi veci uzgajivaci sve vise i nekontrolisano koriste u posljednje vrijeme, radi veceg ubiranja.

Po pitanju broja obroka, u Svetoj Knjizi stoji kako je idealno jesti izjutra  navece, dakle dva puta, poglavlje ‘’Marija’’ 19-60/63 :

‘’( oni koji su grijesili ) onda kada se pokaju, zatim vjeruju i cine dobra djela, oni ce uci u Raj i nece biti ostavljeni, uci ce u Edenske baste vjecnog boravista koje je SveMilostivi obecao onima koji mu sluze, i koji su vjerovali u misteriju. Njegovo obecanje ce stici bez ikakve sumnje. U Edenskim bastama se ne cuju nikakve uzaludne ( beznacajne ) rijeci samo ‘’Mir’’, i tamo ce oni imati njihovi hranu, ujutro i uvece. Eto Raja kojeg ce Gospodar dati svojim slugama, koji su vjerovali.’’

 Dakle, po logici, ako ce vjernici  u Raju jesti ujutro i navece, a u Raju nema gresenja ( jer nema demona ), logicno je, i dakle bez greske, da se i na zemlji jede dva puta, ujutro i uvece.  

Medjutim, ovo ‘’idealno’’ iz Raja vazi i za ljudsko tijelo ; zelim reci da svi oni koji zasluze Raj u Edenskim Bastama nece imati nikakvih zdravstvenih problema, dakle, i na zemlji, samo oni koji nemaju nikakvih zdravstvenih problema, trebaju jesti dva puta dnevno.

Dok mi, kojima su decenijama razlicitim otrovima unistavali zeludac, i koji dakle nismo zdravi, mozemo jesti vise puta dnevno, kako nebi otezavali probavnom sistemu unosenjem u njega vece kolicine hrane odjedanput.  

Zato mislim da bi bilo idealno, za sve one koji su slabi a koji vjeruju, objedovati prije vjerskog ciscenja ( abdesta ) i molitve.  A posto se molimo vise puta dnevno tako i obroke treba rasporediti na vise puta dnevno.  

Ovo ne znaci da moramo jesti bas prije svake molitve ; takodjer, ovo ne znaci da moramo trpati pune tanjire pri svakom obroku.  Ispravno je da svaki put kad jedemo ostavimo jednu odredjenu prazninu u stomaku, kako bi isti oslobodili pritiska i dozvolili mu da bez naprezanja obavlja duznost koju mu je namijenio Uzviseni Stvoritelj.

Kao lijek naveden u Svetoj Knjizi naveden je, kao sto se zna, med ; kada ga se nabavlja opet treba ici direktno kod onih koji ga proizvode, to jest sto imaju kosnice. Ja naprimjer imam jednog belgijanca koji na planini ima njih desetak pa mi povremeno proda pokoju teglu. Nekad i on ‘’zavrce’’ dodajuci u med industrijski secer, sto med degradira i daje mu ukus himbera. Bolje je i to nego onaj iz samoposluge…

Takodjer, kao jedna vrsta lijeka, opisanog u Svetoj Knjigi, je hljeb bez germe, kada se potopi i iskuha u maslinovom ulju.

On se pravi vrlo jednostavno : uzmemo  klasicno psenicno brasno ( sto prirodnije to bolje ), na njega dodamo ostale zitarice ( koje smo u mogucnosti nabaviti : jecam, soja, raz, kukuruz, riza ) takodjer u formi brasna, osim rize, koja se mijesi u zrnu.

To istresemo u vecu posudu, napravimo rupu u sredini u koju istresemo toplu vodu ( ne kljucalu kako se bi se przili prilikom pravljenja tijesta ) zatim nadodamo so ( umjereno ), casu vina, i iscijedimo jedan lumun.

Objasnjenje : vino sa svojom kiselinom mijenja germu, i koliko-toliko omeksava hljeb ; limun takodjer, osim toga on unistava i bakterije koje se nalaze u zitaricama.

A onda sve to zamijesimo s vodom. Psenicno brasno koristimo uvijek jer najbolje veze ostale zitarice a mjere zavise od vrste drugih zitarica.  Ja kad sebi pravim ovaj hljeb mjera mi je da tijesto nakon sto se umijesi tezi manje-vise  1,5 kg.  Nakon nekoliko minuta rucnog mijesanja te mase, kada je sve izmedju sebe povezano, napravimo jednu vrstu kugle, koju ostavimo jedno pola sata da malo nadodje pod mokrom krpom. Zatim, uzmemo tu masu i podijelimo je na vise malih dijelova ( za  1,5 kg, izmedju 6 i 8 ) i od njih napravimo male pogacice. Ponovo ih pokrijemo krpom i pustimo da jos malo odstoji ( recimo sat vremena ).

A onda ulijemo u serpu ( zeljeznu, nikad aluminijsku jer aluminujum je otrov za organizam, dok zeljezna i ako se negdje malo ‘’izgrebe’’ nije stetno), ulijemo dakle litar maslinovog ulja i zagrijemo ga, ali ne do njegovog kljucanja koje je odprilike na 180°C ; jer ako duze vremena vrije maslinovo ulje gubi ljekovite sastojke koji izgore u njemu.   Kada se ono zagrije odprilike do 100°C mi u njega potapamo pogacice koje smo ranije pripremili. Zavisno od posude mi stavljamo jednu po jednu, ili vise zajedno. Medjutim, bitno je da, kada je hljeb vec u ulju, bude potpuno njime pokriven.  Nakon nekoliko minuta, odprilike 5, ( zavisno od temperature ulja i vrste zitarica) mi hljeb vadimo iz ulja, cijedimo ga ( pomocu mreze, nad serpom ), stavljamo da se hladi a u ulje stavljamo drugi.

Ovo ulje poslije ostavimo na stranu i koristimo ga vise puta.

Hljeb koji se dobije ovako je, dakle, jedna vrsta maslenice, ali umjesto raznih masti mi koristimo maslinovo ulje, sto je, kako rekoh ‘’lijek’’, a oni koju vole tablete, jeduci ga, mogu zamisliti da jedu jednu povecu tabletu.  Jedinu ispravnu !Ovako Sveta Knjiga to opisuje ( Poglavlje ‘’Vjernici’’ 23-20 ) :

 ‘’( Od vode ) Gospodar je za vas stvorio vrtove sa palmama i vinogradima, u kojima imate voca u izobilju kojim se vi hranite, takodjer stablo masline, koje raste na Planini Sinaj, i koje daje ulje koje sluzi za pouljivanje i da oni koji jedu u njega umoce njihov hljeb.’’

Kada nemam vremena ili energije da pravim ovaj hljeb, ja naprimjer istresem makarone u serpu s vodom, u koju sam dodao mrvu soli,  pustim ih da se iskuhaju ( ne previse jer se tada ‘’lijepe’’ po stomaku ), zatim ih iscijedim, zalijem uljem od masline, dobro operem nekoliko datula ( ili jednu jabuku, ili krusku…),  i eto idealnog rucka.

Na kesu od pola kg makarona ( 4 ili 5 obroka ) ja koristim malo manje od jednog malog findzana za kafu maslinovog ulja.

Paznja, kada se koristi ulje od masline, naravno, treba ga koristiti redovno, medjutim ne treba pretjerivati.  Ovo velim jer je maslinovo ulje sadrzi jednu vrstu prirodne kiseline, – a koja nema kiseo ukus – , kiseline koja je u stanju rastvarati negativne elemente, dakle eliminisati baje,  koje su se natalozile po krvnim sudovima.

Medjutim, ako mi prekomjerno upotrebljavamo maslinovo ulje, to jest tu kiselinu, rizikujemo da ona osteti zdrave dijelove krvnih sudova ; odnosno da osteti da se tako izrazim ‘’zid’’ arterije, vene ili kapilara…  Sto moze dovesti do ostecenja a u tezim slucajevima, dakle ako bas pretjeramo, i do pucanja krvnih sudova.

Ono sto je bitno napomenuti, – i tu cu zavrsiti sa ‘’lijekovima’’ -,  je da se prilikom spremanja hrane mora spomenuti Gospodarovo Ime ( U Ime Boga, Svemilosnog, Najmilostivijeg ) a prije jela je lijepo ispruziti ruke i izgovoriti molitvu.

Ja prije jela izgovaram molitvu Stvoritelju Nash iz Novog Testamenta, ( onu sto su prokletnici promjenuli u ”oce nash”), koja, poslije Kur'anskog ispravljanja, izgleda ovako :

“Stvoritelju nash, Kralju Nebesa, neka je sveto Ime Tvoje, neka nam dođe Kraljevstvo Tvoje, neka bude Volja Tvoja i na zemlji kao sto je na nebesima, daj nam nas hljeb svagdasnji, zaštiti nas od uticaja demona, oprosti nam i daruj nas Tvojom Milostinjom, jer Si Ti Najbolji od svih milostivih.  

 Ja inace ovo izgovaram i prilikom sjedenja na svakodnevnoj molitvi jer su zlonamjernici, za tu priliku, muslimanima nemetnuli molitvu koja nije pomenuta ni u jednoj Svetoj Knjizi ( ”etehijatu”), i prilikom cijeg se izgovaranja mi grijesimo jer pravimo razliku medju poslanicima, spominjuci Muhameda, a izostavljajajuci ostale poslanike, cime pravimo razliku medju njima, sto Sveta Knjiga izricito zabranjuje na vise mjesta.Zato ja na molitvu ” Stvoritelju nash”, prije okretanja lica na desno i lijevo, dakle prije zavrsteka molitve, izgovorim i sljedecu Kur'ansku recenicu (37-180):

”Neka je Slava nasem Gospodaru, Gospodaru Snage i Moci, On je iznad onoga sto oni pisu, neka je mir na poslanike, hvala Bogu Gospodaru Univerzuma.”  

Iskoristio sam priliku da ovo navedem ovdje jer ispravna molitva, kada se izgovara u potpunoj koncentaciji, to jest kada se izgovorene rijeci pazljivo slusaju i kada se prilikom izgovaranja misli o njima i vjeruje u njih, one su lijek za dusu. A za one koji vjeruju nema boljeg lijeka za dusu od Svetih Knjiga…

Nazalost neki, pa i oni koji vjeruju, kada su u depresiji, kada su potisteni, tuzni, izmoreni, …dakle, kada imaju dusevnih problema, oni se  obracaju ”doktorima” (psiholozima, psihijatrima, bacacima graha…) koji im onda ili pripisuju tablete ( baje ), ili im daju beskorisne i skodne savjete a sve radi materijalne koristi. Dok, ako se potpuno predamo Onome Koji Je Stvorio dusu covjeka, lijecenje je sasvim besplatno i, zasigurno, – efikasno.Uostalom :

”Pitaju te o dusi, reci : dusa se tice samo mog Gospodara. A vam je dato samo malo znanja” (Kur'an, 17-85).

Mnogo onih koji sumnjaju ili ne vjeruju u Svete Knjige i njihov sadrzaj vide Vjerovanje i Praktikovanje kao nesto sto covjeku otezava zivot i dakle pravi tjeskobu u dusi…- Ne !   Nije tako !  Oni tako misle jer su se naslusali bajki koje su prokletnici napisali o religiji a koji covjeka samo sputavaju u vjerovanju i praktikovanju. Uzmimo zaprimjer njihove ( hadiske ) zabrane vina, koje, ako se pije umjereno, moze biti takodjer jedna vrsta lijeka za dusu jer  Uzviseni Gospodar, onima koji mu sluze, dozvoljava vino ako se pije u granicama :    

”O vjernici ! Ne priblizavajte se molitvi kada ste pijani, sve dok ne budete u stanju da razumijete ono sto govorite…” ( 4-43).

Dakle, po Kur’ankoj ( perfektnoj ) logiki, mi mozemo piti ali ne smijemo pretjerivati. A ako neko sumnja u ovo, Kur’an nastavlja :

‘’Od plodova palme i iz vinograda, vi dobivate pice koje opija i izvanrednu ishranu. U ovome stvarno ima znak za one koji rezonuju’’ (16-47)

Istina, postoji ajet koji govori da su vino i kockanje zabranjeni. Sto opet znaci da vino samo od sebe nije zabranjeno ali da, uz kocku (koja je izricito zabranjena ) i pretjerivanje u picu, otvara priliku demonu za akciju. A znamo kakve su njegove ( ili ‘’njihove’’) akcije…

Znam da ce mnogima biti cudno, ali, osim vina, vjernicima je dozvoljena i trava : Sveta Knjiga, Kur’an, poglavlje ‘’On se namrstio‘’, 80-24/32 :

‘’Neka covjek dakle uzme u razmatranje svoju ishranu ; Uzviseni Gospodar daje obilato vodu ; zatim rastvara zemlju u brazde ; i Daje da rastu zitarice ; vinogradi i povrce, masline i palme, voce i travu ; kako bi u njoj vi uzivali, vi i vasa stoka.’’

Besim Korkut, bosanski jevrej cionista koji je (lazno) preveo Kur’an sa arapskog na srpsko-hrvatski, na ovom mjestu je umjesto rijeci ‘’trava’’ ubacio ‘’voda’’.

Ako se pazljivije potrazi po Svetim Knjigama nacicemo koji je i ispravan nacin kako se kanabis-trava i koristi.

 Naime odmah na pocetku poglavlja Matej, Isus, Boziji poslanik, govoreci o travi, veli da ce ona biti stavljena na mjesto za sagorijevanje, sto recimo odgovara koristenju nargile, u kojoj  trava sagorijeva, a zatim njen ( bez sumnje, ako se koristi u granicama,  ljekoviti ) dim se vodom unutar nargile hladi i prociscava, prije ulaska u tijelo.    Eto, dakle, alternativnih lijekova koji su u skladu sa Religijom, prirodni, jeftini i uzivajuci. Bitno je jos jednom naglasiti kako je neophodno koristiti i vino i travu sa oprezom i u granicama jer, ako pretjeramo, rizikujemo da od uzivanja napravimo sebi problem, kako zdravstveni tako i ekonomski.

 Dalje, mislim, po pitanju fizickog zdravlja, da bih trebao na jos jednu stvar skrenuti paznju, specijalno zenama ; naime, nedavno sam napravio mali istrazivacki rad po pitanju masovne pojave raka grudi kod zena. Sve su prilike da se on dobiva od grudnjaka jer njegova pojava odgovara pocetku njihove proizvodnje ( pocetak proslog vijeka ).  Proizvodjaci grudnjaka, modni kreatori dakle, to dobro znaju, ali zbog ‘’shuski’’, to jest demonisanja,  nastavljaju sa proizvodnjom ; cak sta vise odnedavno ubacuju u grudnjake i metalne sine, koje vrse pritisak na grudi…  A zenske grudi nisu misici kako neko misli nego veoma osjetljive zlijezde, sa preciznom prirodnom funkcijom : ishrana novorodjenceta. Danasnje majke osim sto radi degenerativne estetike nose grudnjake, one svojoj djeci umjesto zdravog i prirodnog mlijeka iz grudi, utrpavaju plasticne ( plastika = otrov ) flasice, pune hemije.  Da skratim : da sam zensko ja bi sve grudnjake podhitno bacio u kantu za smece ; kao i svu obucu sa stiklom, jer stikla stopalo dovodi u neprirodan polozaj i deformise kompletan skelet, a posebno lose djeluje na  kicmu, te na nervni sistem…  

Takodjer, mislim da se trebaju izbjegavati karmini po usnama jer i to je najobicnija hemija (dakle, “baje’’), koja se prilikom govora, pica ili ishrane unosi u tijelo. Sve kreme koje nam reklamdjije namecu i koje se nanose na lice su takodje stetne, pune hemije, i unistavaju kozu ; za lice nema boljeg lijeka od ciste vode.

Ta, nije nam Uzviseni Gospodar bez razloga naredio vjersko ciscenje prije molitve.Ovo ciscenje je veoma bitno i u prevenciji protiv infrakta jer je ono, osim ciscenja, i jedna vrsta auto-masaze.

Naime, vise puta dnevno, vodom i rukama,  izmasirati dijelove tijela (  sake, podlaktice,  vrat, tjeme ) a specijalno stopala gdje krv ne cirkulise normalno ( zbog zasnjiranih patika, duzeg sjedenja, lezanja, itd. ) izmasirati ih dakle poboljsava cirkulaciju krvi prema i od srca i sprecava opasnost od infrakta.

Jos kada se poslije abdesta predamo molitvi, sa svim svojim fizickim pokretima, onu krv koja je vec ciscenjem/masazom pokrenuta, mi dodatno stimulisemo, a ako smo se prije toga jos i najeli gorepomenutog voca, – koje se u pokretima molitve krece u zeludcu i  lakse vari – ,  ako smo to sve pravilno obavili, – eto nam zdravlja !

Da ne zaboravim : prilikom vjerskog ciscenja ni u kom slucaju ne stavljati prste u usi. Ovo velim jer neki misle da je ona smola u usima prljavstima.  Ne, ona sluzi za zastitu uha, grla i nosa (  svi su u usnoj supljini povezani ), kako do istih s vana nebi dopirala prljavstina ( U Svetoj Knjizi, Poglavlje Krava, oni koji stavljaju prst u svoje usi su negativno opisani ), dakle ta smedja masa u usima je zastita, i treba je ostaviti gdje i jeste, a visak iz usiju vremenom sam ispada.

Dok recimo usta i nos, to jest nozdrve, trebamo dobro isprati kako bi iz usta izbacili bakterije te dlacice u nosu ocistili od svih ‘’baja’’ koje su te dlacice zaustavile pri njihovom ulasku u nase tijelo.  Zato, radi tih zastitnih dlacica, kada hodamo po gradu punom smoga, trebamo sto vise udisati na nos umjesto na usta…

Da zakljucimo sa vjerskim ciscenjem : nekima moze izgledati njegovo redovno praktikovanje naporno ; medjutim, takvi bi trebali znati da Uzviseni Gospodar nije  naredio to ritualno ciscenje da nam u bilo cemu oteza, naprotiv… kao sto i veli Sveta Knjiga, Poglavlje ‘’Serviran Sto’’ 5-6  :

‘’O vjernici : kada ustanete na molitvu, operite lica vasa i ruke vase do laktova ; mokrim rukama predjite preko glave ; i operite vase noge do zglobova. Ako ste imali bracne veze, operite citavo tijelo ; ali ako ste bolesni, ili na putu, ili ako je neko bio na mjestu gdje je izvrsio svoju prirodnu potrebu, ili ako ste imali bracni odnos a nemozete naci vodu, onda pristupite cistoj zemlji, i predjite njome vasa lica i vase ruke. Uzviseni Bog vam ovim ne naredjuje nikakvu teskocu, On zeli da vas ocisti i da vam dodijeli svoje dobrocinstvo. Mozda cete biti zahvalni.’’

 Znaci, ako je neko stariji i bolestan, a ima zelju da se moli Gospodaru za spas duse i tijela, taj neko bi trebao, ako zivi u gradu, imati povecu saksiju u stanu gdje prije molitve umjesto vode moze koristiti cistu zemlju ; koju takvom prilikom nanese na dlanove, otrese ih nad saksijom od prekomjerne zemlje, a onda predje njima preko ruku do laktova i do lica….

Tako, mislim da je dolazeci Mjesec Posta veoma dobra prilika za, kako fizicku tako i duhovnu terapiju …

Armin, 17-07-2010 ( text dopunjen 24-07-10)

Komentariši